.

Από την Κούταλη και την Αφσιά του Μαρμαρά, το Ρεϊζντερε και το Κερμεγάλεσι της Ερυθραίας, την Ίμβρο και την Τένεδο... στη Νέα Κούταλη της Λήμνου





Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2007

Η Νέα Κούταλη

Οι Κουταλιανοί σφουγγαράδες γνώριζαν τη Λήμνο από τα ταξίδια τους και όταν το 1923 ξεριζώθηκαν από την Κούταλη του Μαρμαρά αρκετές οικογένειες, ψάχνοντας πατρίδα πήραν τα καϊκια τους και εγκαταστάθηκαν στο γειτονικό νησί.
Η Νέα Κούταλη χτίστηκε το 1926 απέναντι από τον Μούδρο, στην μέση του κόλπου. Στους πρόποδες ενός χαμηλού λόφου που καταλήγει σε μια βραχώδη και αβαθή ακτή. Κι όχι τυχαία. Θα γινόταν το ιδανικό αγκυροβόλιο για το στόλο τους, που απαρτιζόταν από δεκάδες καϊκια.
Τα πρώτα χρόνια,το χωριό ανήκε διοικητικά στο (διπλανό) Πεσπέραγο, το σημερινό Πεδινό. Η κοινότητα της Ν. Κούταλης ιδρύθηκε το 1947 και το 1998 χάρισε το όνομά της, στο δήμο που δημιουργήθηκε από τη συνένωση των 8 γειτονικών κοινοτήτων.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ Νέα Κούταλη ακούω και Νέα Κούταλη δεν βλέπω, 12 χρόνια τώρα! Πάντως και μόνο το γεγονός ότι έχει γεννήσει και αναθρέψει τον blogger "Koutaliano" την καθιστά τουλάχιστον... λεβεντογέννα!!!
Κι αν δεν ταίριαξε μέχρι τώρα να την επισκεφτώ, ως φιλοξενούμενή του ( του "koutalianou"), είμαι σίγουρη πως οι ομορφιές που περιγράφει συνέχεια...με περιμένουν...... Και το σπίτι του "σύντροφου" παππού!!!

Ανώνυμος είπε...

Η Νέα Κούταλη είναι πραγματικά πανέμορφη, ήσυχη με χαμογελαστούς ανθρώπους που σε κάνουν να νοιώσεις δικός τους άνθρωπος από την πρώτη στιγμή. Δεν περίμενα πως θα πήγαινα ποτέ στη Λήμνο, οι συγκυρίες το έφεραν το 2007 να βρεθώ φιλοξενούμενη και να δω ιδίοις όμμασι τα όσα μου είχαν πει. Η παραλία Θάνος φανταστική, το ηλιοβασίλεμα τέλειο ενώ κατάφερα να δω και το Άγιον Όρος από μακριά. Δεν ξέρω αν αο δρόμος μου με πάει ξανά εκεί αλλά παρόλο που δεν έχω πολλές φωτογραφίες, κρατώ τις στιγμές που πέρασα στη ψυχή μου. Πολύ καλή δουλειά το blogg

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΜΑΙ ΚΟΥΤΑΛΙΑΝΗ.ΕΧΩ ΩΜΩΣ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΘΩ ΤΟ ΝΗΣΙ.ΜΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΠΟΛΥ.ΕΧΩ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΑ ΞΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ.ΘΥΜΑΜΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΟ ΓΛΕΝΤΙ ΣΤΟ ΠΑΝΗΓΙΡΙ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ,ΤΙΣ ΒΟΛΤΕΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ,ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ.ΙΣΩΣ ΦΕΤΟΣ ΚΑΤΑΦΕΡΩ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΩ ΣΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ ΝΗΣΙ.ΘΕΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΣ ΔΕΙΞΩ ΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΩ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΝΑ ΔΕΙ ΤΑ ΕΛΑΦΙΑ.